Új internetes vállalkozás indításakor nagyon fontos a megfelelöen eltalált domainnév.

Ez nem csak a vállalkozás hosszútávú identitásához, márkanevéhez szükséges, de hatékony marketingeszköz is egyben.

A kispistabt.hu, vagy xyz_kft.hu jellegü domainnevek üzemeltetése nem tartalmaz marketinginformációt. Ilyen domaineknél úgymond a márkanév felépítésére is szükség van, mely igen csak költséges lehet, mert sok-sok reklámozást feltételez.

Mint tudjuk a célzatlan reklámozás - még a nagy marketingbüdzsével rendelkezö cégek bevallása szerint is - egyre inkább felesleges pénzkidobás. Pénzkidobás azért egyrészt, mert nem hoz új vevöt közvetlenül, másrészt mert nincs személyes kapcsolat a reklámozáskor, így alapvetö marketingnyomkövetési információt vesztünk, és nem tudjuk optimalizálni, személyre szabni a reklámozást.

[googmonify]6351788210:center:620:80[/googmonify]

A javasolt domain név nem csak egyedi módon definiálja a céget, de mindjárt utal a cég profiljára is, föbb termékére.

Mivel egy-egy domain regisztrációja évente csak néhány ezer Forint, ezért akár külön termékenként is célszerü a fenti szerint profilra vagy termékre utaló domainnevek regisztrálása minden terméknél. Ha így nézzük, használható egy plusz domainként a cégnév is, ha a vevöink már a cégnevünkkel azonosítanak.

Ez keresöoptimalizálási (SEO) szempontból is célravezetö. A termékkel összecsengö domainneveket (és subdomain neveket) nagy valószínüséggel elökelö pozícióban indexelik a föbb internetes keresök (pl. Google) és indexek (Yahoo, MSN), amivel akár ingyenes célzott forgalmat irányíthatunk a honlapunkra, melyek majd jobban konvertálódnak vevökké.

Ha nem tudunk (akarunk) minden termékre külön domain-t feláldozni, az aldomainek jó szolgálatot tehetnek. Ez a keresök szempontából is értékes, ugyanis a keresök a relevancia kiértéklésénél komolyan értékelik ha a domain vagy aldomain nevében található kulcsszó.

Megfontolandó továbbá, hogy .com domainnevet használjunk-e. Még ha csak magyarországi vevöknek is készítjük a honlapot, akkor is érdemes lehet a .com név regisztrálása.
A .com, .net , stb. domaineket olyan szolgáltatónál tudjuk elhelyezni, melyek nagyságrendekkel jobb feltételeket biztosítanak a magyarországi tárhelyszolgáltatókhoz képest, és olcsóbbak is. De hátrányuk, hogy gyakran nem birkóznak meg automatikusan a .hu végzödésü nevekkel. Ekkor is lehet persze legtöbbször a .hu domaint a külföldi tárhelyen tárolni, csak meg kell beszélni velük, ami macerás lehet, ha még magyarul is csak alig vagyunk otthon a témában. Meg nem is mindig támogatják.
( Ilyenkor a külföldi tárhely-szolgáltató névszerverének (angolul: “nameserver”) kell elkérni az IP címét -ami pl. 123.45.67.89 -, és kell a magyar domainregisztrátor rendszerébe beírni.)

A lényeg, hogy a domain név regisztrátorának a rendszerét kell a tárhelyszolgáltató névszerveréhez irányítani, ezáltal mikor valaki a domain-ünket beüti a böngészöbe, akkor a domainszolgáltató rendszerétöl eljusson a tárhelyszolgáltató rendszerére a kérés, és a tárhelyünkröl a kért oldal elküldésre kerüljön.

Magyar nyelvünk elönye, hogy könnyen duplán regisztrálhatod a .com vagy .net alá is a magyar domainnevet, mert még nagy valószínüséggel nem foglalt.

Ha megakadnál a domainregisztrációval, akkor gyere vissza nemsoká, mert egy kis segédletet fogok erre is összeállítani.

A domainregisztráció után a következö lépés a tárhelyszolgáltató kiválasztása. Erröl majd következö alkalommal írok.

[googmonify]6351788210:center:620:80[/googmonify]