Mint a “Blogmotor installálása” bejegyzésemben korábban megigértem, most leírok néhány alapvetö Wordpress beállítást, aminek segítségével jobb helyet lehet elérni a keresökben bizonyos kulcsszavakra.

Keresöoptimalizálás a Wordpress-ben

 1. Mielött tartalmat közölnénk elsöként érdemes keresöbarát “permalinkeket” használni. A permalink olyan állandó link egy bejegyzéshez, amin keresztül szövegesen elérhetö a dinamikusan (adatbázisból kiolvasott, általában számmal indexelt) tartalom. Mivel ezt a linket a keresö kiértékelik, fontos értékelhetö, a bejegyzésre jellemzö kulcsszavakkal teli link használata.
  Ehhez egyszerüen csak állítsuk be a Wordpress adminisztrátori felületén a “Beállítások” menüpont alatt a “Permalink”-eknél az “egyéni” módozatot, és a mezöbe írjuk ezt bele:


  /%category%/%postname%/
  


  Egyszerüen másold ki innen, és illeszd be oda. Ezzel az egy kis beállítással már a legnagyobb lépést meg is tettük a keresöoptimalizáláshoz.

 2. Ezután javasolt az “All-In-One SEO Pack” bövitmény (angolul:plugin) telepítése, amivel pl. minden oldalnál külön ún. meta-tag beállítást tudunk megejteni. Például ebböl a beállításból veszik a keresörobotok a kezdeti kulcsszavakat (”keywords” meta tagból) , illetve a keresési eredmény megjelenítésekor innen veszik a leírásszöveget, ha megadtuk. Amennyiben nincs, akkor maga a keresörobot dönt arról, hogy melyik részét jeleníti meg a tartalomnak. A “description” meta tag megadásának hiánya esetén általában ez az elsö bekezdés elejét veszi a keresörobot, vagy pedig a kulcsszó környéki szövegrészletet. Megadásával viszont nagyrészt mi kontrolláljuk ezt.
  All-In-One bövítmény beállítási lehetöségei, részlet
  Az említett All-In-One SEO Pack bövitmény ezen kívül még sok-sok egyéb optimalizálási beállítást is lehetövé tesz, ezért az egyik legkedveltebb bövítmény a Wordpress-t használó bloggerek körében.

  Söt még ezeket is tudja:

  • Automatikusan optimalizálja az oldalad cimmezöjét (**title**)
  • Automatikusan generál META tageket, ha nem állitasz be semmit sem.
  • A Wordpress blogokon tapasztalöható dupla tartalmak jelenlétét megakadályozza.
  • A legújabb Wordpress 2.7.1 verziónál még az opciók beállításával sem kell foglalkoznod, mert azonnal optimálisan fog müködni. Csak telepítsd fel.
  • Bármilyen META-leirást (”META description”) és META-kulcsszó (”META keywords”) beállítást felülbírálhatsz, ha akarod.
  • Mindent finomhangolhatsz.
  • Visszafele kompatibilis más bövítményekkel, mint pl. Auto Meta, Ultimate Tag Warrior és egyéb kedvelt pluginokkal.

  Használatához töltsd le a http://wordpress.org/extend/plugins/all-in-one-seo-pack/ oldalon jobb fent a “Download”-ra kattintva a plugint, majd a zip-file kicsomagolása után töltsd fel egy FTP szoftverrel a Wordpress telepítésed
  <honlapod.hu>/blog/wp-content/plugins/
  könyvtára alá.

 3. [googmonify]6351788210:center:620:80[/googmonify]

 4. Tartalom közzététele elött célszerü a “ping”-eket beállítani. Ez olyan szolgáltatás, ami figyeli a web életét, és ha kapnak egy ping-et, ök egy automatikus linket adnak az oldaladra. Ezáltal nagyon gyorsan indexelésre kerülhet az oldalad. Minél több ping címed van, annál hatásosabb az egyedi tartalom megjelenítése a weben. A hangsúly itt az EGYEDI TARTALOM!
  Más oldalak tartalmának ellopása, azaz a “copy-paste” mára már egyre kevésbé müködik, nem csak törvénytelen.
 5. Tartalom irása után célszerü az oldaladat ingyen bejegyeztetni a föbb keresökben. Ezért a szolgáltatásért kérlek senkinek ne fizess, mert rövid idö alatt Te is megteheted, illetve még ha nem is teszed meg, de saját domained van, akkor is indexelésre kerülsz. A különbség csak abban van, hogy 1-2 hét vagy pedig akár néhány óra alatt történik mindez.
  Tehát itt találhatsz egy listát az alapvetö keresök (Google, Yahoo, MSN) oldalfelvételi linkjeivel.