Szóval mint említettem, ha honlapot akarsz, akkor a HTML kódokban elmerülés helyett inkább installálj egy blogmotort, vagy pedig használd az alábbi ingyenes blogszolgáltatókat, weblap-szerkesztöket:

  • blogger.com ,
  • blogter.hu ,
  • blog.hu

A blog szoftverek olyan felületet biztosítanak az Interneten (egy böngészön, vagy másnéven “browseren” keresztül), mint amit egy szövegszerkesztö. Sok féle profi téma és megjelenés közül választhatsz, azaz a tartalom megváltozása nélkül a tartalmad külalakját néhány kattintással testreszabhatod. Ez komoly elöny.

[googmonify]6351788210:center:600:60[/googmonify]

A komolyabb szándékúaknak a blogszolgáltató használatát nem ajánlom a lényegi tartalom közlésére, mert eléggé meg van kötve námuk a kezed, meg lehet hogy ha éppen olyanuk van, letörölnek, viszont érdemes mindegyiknél igyenesen regisztrálni, mert értékes linkekekt tudsz a saját oldaladra létrehozni, és öket a nagy keresök is megbizhatóbbnak tartják, azaz oda, illetve onnan kellemes forgalmat generálhatsz a fö honlapodra.

Eddig egy olyan ingyenes tárhelyszolgáltatót találtam, ahol reklámmentesen használhatod a tárhelyet, és még MySQL-t is használhatsz, amire általában szükség van. Ez a szolgáltató a 000webhost.

Most arról írok, hogy a saját tárhelyeden hogyan telepíts egy kíváló ingyenes blogmotort, ami szerintem a legjobban kezelhetö, és magyar felülettel is rendelkezik. Ez pedig nem más, mint a Wordpress, amit én is használok, például ennek a blognak a szerkesztésére/publikálására is.

Wordpress telepítés

1. módszer

A hivatalos legújabb verziót (jelenleg: 2.7.1_hu) innen tudod letölteni a gépedre. A letöltött file-okat csomagold ki extra alkönyvtár létrehozása nélkül. Legcélszerübb, ha mindjárt abban a könyvtárban hozol létre egy /blog alkönyvtárat, ami a honlapod fájljainak a gyökérkönyvtára a gépeden, valahogy így:

<honlapod helyi másolatának fökönyvtára>/blog

Ha megfelelöen kicsomagoltad, akkor alatta három alkönytárnak kell lennie:
/blog/wp-admin,
/blog/wp-content,
/blog/wp-includes

A kicsomagolt file-okat tartalmazó teljes /blog könyvtárat csak fel kell töltened a tárhelyszolgáltatódnál < <honlapod.hu> gyökérkönyvárába egy FTP szoftverrel. Ehhez én az ingyenes FileZilla-át javaslom. Utána pedig el kell indítanod a browsered, majd a Wordpress telepítését elindítanod a címsorba irva az alábbi címet: 

<honlapod.hu>/blog/wp-admin/install.php

Itt néhány titkos információt kell beállítanod, hogy a wordpress tudja használni a szolgáltatód MySQL adatbázisát. Ugyanis a blogmotor ebben fog minden információt eltárolni, a saját bejegyzéseidtöl kezdve az egyes hozzászólók adatain keresztül azok hozzászólásaiig. Ha megakadnál itt a hivatalos telepítési dokumentáció

2. módszer

Másik lehetöség az installálásra, ha a webszolgáltatód (pontosabban tárhely-szolgáltatód) cpanel-je támogatja a Fantastico-t. Ez egy fantasztikusan leegyszerüsített weblapelöállító-installáló eszköz. Általában több féle programot is tud néhány kattintásra telepíteni, de Te csak keresd meg a Wordpress-t. Lehet hogy nem a legfrissebb verzió lesz ott, de kezdésnek az is megfelelhet. Persze ha a tárhelyszolgáltató nem magyar, akkor inkább az elözö módszert használd, mert akkor a magyar wordpress telepítéséhez nem kell a nyelvi testreszabással bajlódnod (bár az sem bonyolult).

Szóval ha szerencsés vagy, és a magyar szólgáltatódnál a Fantastico-d tud magyar wordpresst telepíteni, akkor még gyorsabban fel tudod telepíteni a honlapodra a blogmotort. Csak a telepítési alkönytár nevét (általában “blog”) add meg, meg a wordpress adminisztrátori nevét és jelszavát. Admin névnek érdemes nem “admin”-t adni, hanem a saját neveidet, ami alatt a bejegyzéseket publikálni kívánod (mint nálam “Csaba”), mert akkor mindig a megfelelö néven fog futni a hozzászólásod, és személyeseb lesz.

Kitöltés után csak az “installálás” gombra kell kattintanod, és már települ is. Szolgáltatótól függöen ez legkésöbb néhány perc múlva már elérhetö is lesz. De nagy valószínüséggel szinte azonnal.

Ha a fenti módok egyikével sikerült a telepítés, akkor a <honlapod.hu>/blog  alatt a blogod azonnal elérhetö lesz, míg az adminisztrációs felületet a <honlapod.hu>/blog/wp-admin alatt eléred el. Itt lépj be a telepítésnél megadott felhasználói neveddel és jelszóddal.

Szóval miután feltelepítetted a Wordpress-t, akkor ha azt megnézed, láthatod, hogy az alapbeállítással elég bután néz ki, ezért a professzionalitáshoz be kell néhány dolgot állítani:

  1. Kinézet testreszabása a téma (sablon) kiválasztásával és a grafika személyre szabásával
  2. Alapbeállítások testreszabása: keresöbaráttá tétele, feliratok, cimkék, linkek, stb.
  3. Alapcikkek törlése, és bloggolás elkezdése a saját témádban.

Ezekhez kattints a megfelelö pontra, amint elkészítettem a leírást… Mára ennyi volt.

[googmonify]6351788210:center:600:60[/googmonify]