OK, szóval automatizált pénzt akarsz keresni az interneten weblapon keresztül.

[googmonify]6351788210:center:560:60[/googmonify]

Nyugi, tudom, terméked még nincs, de teljesen mindegy hogy mit adsz el a neten, a pénzkeresés háttere ugyanaz, így a kialakítási lépések is alapvetöen azonosak. Erröl szoktak a legkevesebbet beszélni, ezt titokban tartják, mert annyira fontos,pedig egyszerü lépésekböl áll. It csak a legalapvetöbb lépéseket írom le összefoglaló jelleggel, majd késöbb külön cikkekben, de bövebben is kifejtem öket.

0.) Szélessávú internet

Minden esetben szükséged lesz szélessávú internet-hozzáférésre, lehetöleg megbízható és mégis olcsó helyi szolgáltatótól. A kapcsolat sebessége a leglényegesebb, ami legalább 512kBps legyen, de a feltöltési irány is minél nagyobb legyen, mert fájlokat fogsz letölteni és feltölteni. Itt nem akarok szolgáltatót javasolni, mert annyi jó van, és a helyszíntöl is nagyban függ.

1.) Paypal regisztráció.

Nos. Feltételezem hogy van bankszámlád (esetleg internetbankkal), és dombornyomott bankkártyád, valamint már regisztráltál a paypal-nál, hogy fogadhass pénzt. Ha nem, akkor gyorsan olvasd el a cikkemet erröl, azták gyere ide vissza. Ez mindenképp kell, mert ugye nem akarsz csekkekkel bajlódni, meg a vevöidnek egyesével e-maileket irogatni, arról, hogy “itt tudod letölteni a hiper-szuper termékemet“… A paypal-lal ezt automatizálni tudod, föleg digitális termék esetén ideális, de normál fizikai formában létezö terméknél is egyfajta nyilvántartási biztonságot tud adni számodra, mint eladó.

2.) Vevöi support e-mail regisztráció.

Ha regisztrálsz domaint (amit javaslok is, lásd lejjebb), akkor a tárhelyszolgáltatódnál saját e-mail címe(ke)t majd tudsz elöállitani, úgyhogy ezt most akár át is ugorhatod, és majd utána alakítsd ki a hivatalos elérhetöségedet. 

Ha van paypal regisztrációd, akkor kell lennie e-mail cimednek is, úgyhogy tudod hogyan tudsz ilyet ingyen regisztrálni. Akkor most csinálj egy másikat is, amit csak a vevöidnek fogsz fenntartani. Ezt a vevöi e-mail címet adod majd meg, ha személyesen akarnak veled kapcsolatba kerülni. Jó ha eleve szétválasztod a “céges” jellegü levelezés e-mail cimét a magánjellegütöl. A levelevöprogramban, aztán egy helyre összejöhetnek megfelelö POP3-beállítással, de maradhat a webmail is, mert azt majd Hawaii-ról is a számítógéped nélkül is eléred, csak a jelszót kell tudnod hozzá.
Sajnos az ingyenes e-mail szolgáltatók egyre kevésbe használhatók ilyen célra megbízhatóan, de a 4.pontban ajánlott domainregisztrációval legtöbbször lehetöséged nyilik saját e-mailcím(ek) definiálására is, melyet nagyon ajánlok.

3.) Jelszómenedzser beszerzése.

Na itt jön a következö fonots dolog: az egyre növekvö számú különféle jelszavakat egy biztonságos helyen kellene tárolni. Nem megoldás, hogy mindenhol ugyanazt a jelszót adod meg a könnyebbség kedvéert. Ugye nem akarod, hogy majd a felépített üzletedet valaki a könnyü jelszó miatt tönkre tegye. Inkább használj jelszómenedzsert. Én a Roboform-ot használom, mert kezdetben ingyenes, nagyon megbízható, és biztonságos. A Weboldalakhoz kapcsolódóan jegyzi meg a jelszavakat, és egy kattntásra kitölti a bejelentkezési ürlapot, és már bennt is vagy a kivánt helyen. A jelszavak tárolási helyének egy USB-drive-ot ha megadsz, akkor bárhova magaddal viheted. Csak egy föjelszót kell megjegyezned, amit az elsö bejelentkezéskor kell megadnod, bárhol használod is. A jelszókezelö segítségével bármilyen hosszú és bármilyen ”hülye”, kriksz-kraksz jelszót egyszerüen használhatsz, és ezt javaslom is hogy megtedd.

4.) Domain regisztrálás.

Ez nagyon fontos lépés. Enélkül nem vagy komoly internetes résztvevö, és így is állnak hozzád. Aminek következtében nem is fognak vásárolni töled. Több évre már néhány ezer forintért regisztrálhatsz saját domaint, azaz ha komolyan gondolod az üzleted, akkor ennyit igazán meg kell “kockáztatnod”. Legjobb, ha .com-os vagy .hu-s domaint regisztrálsz. A .com-os regisztrálására a www.domain.com a legolcsóbb, és szerintem a legjobb is. Domainregisztrációnál más szempont nem is fontos, csak az ár. Idövel eleve saját “márkanevet” kell kialakítani, amihez hozzátartozik az egyedi domain-név és a reklámmentes tárhely is.

5.) Tárhely regisztrálás.

Következik annak a tárhelynek a regisztrálása, ami a weblapodat tárolja. A weblapodat olyan szerveren kell majd tárolnod, ami folyamatosan elérhetö az interneten (Értsd: Az otthoni géped kikapcsolása esetén is elérhetö.).  Általában a domainregisztráció mellé mindjárt ajánlanak ilyen szolgáltatást is, persze ezt is pénzért. Havidíjas és éves díjas konstrukciók vannak. De te ezeket ne vedd igénybe, mert lehet ingyenesen is tárhelyhez jutni.

Ingyenes regisztrálást több helyen is megteheted, akár Magyarországon is (tar.hu, freeweb.hu, stb.) . Az ingyenességért ezek a szolgáltatók általában hirdetéseket raknak el a honlapodon, ami eléggé béna, ha mondjuk éppen a sok pénzröl szól a honlapod (”Na még erre sincs pénze, és ö dumál“-gondolják mindjárt a látogatóid). De mégis elöször azt javaslom, hogy kezdésnek mindenképp ingyenes tárhelyet (is) használj az elsö csetlések-botlások idejére, föleg ha van ingyenes reklámmentes tárhely is (!).

Ez a különleges ingyenes tárhely-szolgáltató a 000webhost.com. Ha öket használod, akkor csak a domainnévvel kell törödnöd, mert a 350MB tárhelyet kapsz ingyen. Ekkora tárterület egy átlagos weblapnak nagyon is sok, talán majd csak videókkal tudod eléggé feltölteni. Ha meg már ekkora kell, akkor szükség esetén “upgrade”-elhetsz fizetössé.

6.) FTP-szoftver

Következö lépésként szerezz egy jó FTP szoftvert, amivel majd a honlapod egyes fájljait a gépedröl a tárhelyedre küldöd. Ezek használatra általában úgy néznek ki, mint egy explorer ablak. Van ezer féle. a lényeg, hogy jogosultságokat is tudjon állítani, és könnyen kezeld. Van jó néhány ingyenes FTP szoftver, én a FileZilla-t használom, mert magyar felülettel is rendelkezik.
Persze ha Firefox-ot használsz, akkor beépített modulként tudsz vele FTP-zni, szóval ez nem lehet gond.
Használatához a tárhelöyszólgáltatódnál kapott címet, felhasználói nevet, és jelszót kell tudnod, ezeket a cpanel-be lépve bármikor megtudhatod, de javaslom mindjárt az FTP-szoftverbe elmenteni, mert akkor csak a kapcsolatra kell kattintanod, és a többivel nem kell törödnöd többé.

Továbbá javaslom, hogy az elkészítendö honlapodnak hozz létre egy külön könyvtárat a saját gépeden, és ezt add meg az FTP-szoftveredben mint kiindulási könyvtárat. Ha egyszer elmented a kapcsolatot (cím, felhasználó, jelszó, kezdökönyvtár), akkor hip-hopp eléred a honlapodat.

7.) Blogmotor

Ha az elözöek mind megvannak, jöhet a honlapod elöállítása. Ehhez nem javaslom kezdöként, hogy HTML-kódokkal bibelödj. Mert ha így teszel, nagyon elmegy a kedved az egésztöl, és végül mégsem kapsz profin kinézö weblapot. Inkább installálj egy blogmotort vagy egy CMS rendszert. Ezek a szoftverek olyan felületet biztosítanak az Interneten (egy browseren keresztül), mint egy szövegszerkesztö. Sok féle profi megjelenés közül választhatsz, azaz a tartalom megváltozása nélkül a külalakját néhány kattintással testreszabhatod. A legjobban kezelhetö, magyar felülettel is rendelkezö és ingyenes blogmotor a Wordpress, amit én is használok, például ennek a blognak a szerkesztésére is.

Itt összeállítottam egy kis leírást ezzel kapcsolatban.

Ha megfigyeled, egy weblap sosincs igazából kész, ezért egy blogmotor ilyen szempontból is ideális. Ugyanis ha valami eszedbe jut egy már megkezdett témában, mindjárt kibövítheted az elözö írásaidat. Javaslom, hogy gyere vissza többször, mert én is fokozatosan bövitem a témaleírásokat.

8.) Internetes keresökben bejegyeztetés.

Ezután jegyezztessük be a honlapunk címét a keresökben kézzel. Miután a keresö-”pók” (angolul spider) elöször látogatta meg weboldalunkat, vagy manuálisan bejegyeztük azt, körülbelül kettö-hat hét múlva számítsunk arra, hogy megjelenhetünk az adott keresömotor találati listáján.

Ha manuálisan kívánjuk javasolni oldalunkat a föbb keresömotoroknak, akkor többek között az alábbi linkeken tehetjük meg:

Nemzetközi keresök (”a nagyok”):

Magyar keresök (”a Magyarországon (szerintem) relevánsabbak”):

9.) Kedvencek elemzése, partnerprogramokra jelentkezés

Ha jársz-kelsz az interneten, idövel sok honlapot megjegyeztél már a “kedvencek” között. Ja eddig nem tetted volna meg, most itt az idö, hogy a http://www.penzfolyam.hu/blog -ot is felvedd közéjük  :).  A lényeg, hogy már biztos sok céggel, emberrel állsz kapcsolatban, akiktöl esetleg már vásároltál is, vagy számodra értékes dolgokat tudtál meg rölük. Most arra kérlek, hogy böngészd át a kedvenceidet, és nézd meg újra a megjegyzett honlapokat, de most más szemmel:

Keress partnerprogramokat ott, ahol már eleve vevö vagy, és jelentkezz rájuk, ha még nem vagy partnerük. Öket biztos jó szivvel tudod majd ajánlani, hisz már megelégedett vásárlójuk, partnerük vagy. Ezek a szívböl jövö ajánlások lehetnek akár helyböl az elsö bejegyzéseid a blogodban, melyekröl kis mini-cikket összeütetsz néhány perc alatt.

Hogy a partnerlinkek (angolul affiliate-link) hatalmát megértsd gondold át, hogy vannak olyan affiliate partnerek, akik bizonyítottan havi 100.000 USD (kb.20 Millió Ft) felett keresnek, csak mint partnerek, azaz az ajánlásaik révén. Tudom, ez elsöre hihetetlennek tünik, de most nem elkápráztatni, legkevésbé pedig elijeszteni akartalak, hanem hogy megértsd a linkek értékét. Ezért kell ezzel kezdeni a tartalmat.
Ha megakadnál, nézd meg az oldalt látható linkeimet, amiket jó szível ajánlok. Kezdheted akár a náluk regisztálással is (Ebböl nekem nincs hasznom, mert általában csak 1 szinten fizetnek).

10.) Internetes reklámcégeknél tartalomszolgáltatóként regisztrálás.

Miután megvan az elsö kezdeti tartalmad, itt ideje, hogy tartalomszolgáltatóként regisztráld magad, hogy a kihasználatlan képernyöterületeit a honlapodnak automatikusan értéksítsd. Magyarországon a két legnagyobbat javaslom:

Meg persze a kihagyhatatlan Google AdSense-t, mint a legnagyobbat. Bár itt probléma lehet, hogy nem mindig magyar nyelvü hirdetés kerül a honlapodra, ezért kicsit haladóbbaknak ajánlom csak.
Persze ha régebb ideje fent van a honlapod, akkor egyre pontosabbak lesznek a Google hirdetései is (nyelv, téma).

[googmonify]6351788210:center:468:60[/googmonify]

Mindhárom szolgáltató a honlapodhoz illö reklámokat fog megjelentetni nálad (kis beálítással). Ehhez csak egy tölük kapott kódrészletet kell a megfelelö helyen a weblapodba ilesztened. Ha valaki rajtad keresztül a hirdetésre kattint, akkor a fenti szolgáltatóknál a hirdetést vásároló (hirdetö) fizet PPC (pay per click) alapon, és nálad meg egy kisebb összeg jóváíródik. Egyszerü pénzkeresésnek tünik, de igazából csak kis összegekre számíts jó esetben, mivel az átkattintási arány ilyen hirdetéseknél nagyon alacsony. Ez inkább csak a honlapfenntartási költséget fogja majd fedezni.

Én nekem személy szerint herotom van, ha valaki a hirdetéseket túlzásba viszi, és szinte másból sem áll az oldala, mint hirdetésekböl. Az ilyen oldalon elvböl direkt nem kattintok hirdetésre, hanem közvetlenül a címsorba írom azt ami esetleg mégis érdekel. A nem tolakodó hirdetésekre viszont elöszeretettel kattintok. Szerintem sokan vannak ezzel így, ezért mindenképp csak csínjával bánjunk vele, hogy el ne ijesszünk senkit.
Természetesen a fentin kivülsok egyéb hirdetésszervezö cég van. Ezekröl majd késöbb írok.

11.) Support fórum kialakítása.

A webszolgáltató Cpaneljén keresztül a “Fantastico” installálóval egyszerüen telepíthetsz egy halom profi dolgot. Ilyen telepitésnek javaslom a /support vagy /forum  alkönyvtárba a “simple machines” fórumot.

most el kell mennem ,de nemsoká továbbírom…