A legégetöbb kérdés, amit elöször is feltehetünk magunknak:

Hogy kapok pénzt, a termékeimért?
(Most még az ne zavarjon, hogy esetleg nincs terméked, arról majd késöbb írok hogyan szerezz.)

A fenti kérdésre - Magyarországi viszonyok mellett is - sok féle válaszlehetöség van:

  1. Paypal pénzrendszer.
  2. Alertpay pénzrendszer.
  3. Moneybookers pénzrendszer.
  4. Clickbank pénzrendszer és piactér.
  5. Paydotcom pénzrendszer és piactér
  6. SMS-web
  7. Bevásárlókosaras rendszerek: (pl. aStore, 1shoppingcart, …)
  8. Magyarországi bankos felületek (pl. OTP).
  9. Abaqoos, a magyar “paypal” a’la OTP.

Nézzük most a leggyakrabban használt két rendszert:

1. Paypal pénzrendszer

A legtöbben (190 országban több mint 150 millióan!) a paypal.com rendszerét használják. Ez egy olyan rendszer, ahol e-mailes regisztráció után a biztonságos (titkosított hozzáférésü) magánoldaladon kitöltöd az adataidat. A legfontosabb adat itt a bankkártyaszámod. Ennek dombornyomásos bankkártyának kell lennie. A Visa Electron vagy Maestro kártyádat felejtsd el az Interneten, azok általában itt nem használhatóak.
Ahogy itt te is megadtad az adataidat, úgy már emberek milliói is regisztráltak a rendszerben, így azok adatait,- ha vevöid lesznek - elérheted a paypal-on keresztül.

Ehhez nem kell mást tenned, mint elöállítanod egy “Buy Now Button“-t, azaz egy fizetés nyomógombot, pontosabban annak a HTML kódját. Ezt a paypal rendszerén belül tudod megtenni. Az elöállított, titkosított információt tartalmazó kódot kell aztán az eladási oldaladba beillesztened. A végleges kép valahogy így fog kinézni:

Buy Now Button
Ha valaki erre ráklikkel, akkor a paypal azon oldala jön be, ahol 1) vagy egy már korábban regisztrált felhasználó egyszerü bejelentkezéssel tud a paypal-on keresztül fizetni, 2) vagy ha még nincs regisztrálva, megadhatja bankkártya-adatait, és azzal tud fizetni. Meg persze mindjárt regisztrálhat is a rendszerben, elég okos módon.

Hogy ez hogy müködik, nézzd meg az alábbi angol nyelvü termékeimnél:

Ha felhívtad az egyiket, akkor keresd meg a lap alján a nyomógombot, és nézd meg a forráskódját. (IE-ben : “Forrás megtekintése”), ami valahogy így fog kinézni (persze személyre szólóan egyedi):

<div align =”center”>
<form action=”https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr” method=”post”>
<input type=”hidden” name=”cmd” value=”_s-xclick”>
<input type=”image” src=”http://automaticincomesolutions.com/images/btn_buynowCC_LG.gif” border=”0″ name=”submit” alt=”PayPal - The safer, easier way to pay online!”>
<img alt=”" border=”0″ src=”https://www.paypal.com/en_US/i/scr/pixel.gif” width=”1″ height=”1″>
<input type=”hidden” name=”encrypted” value=”—–BEGIN PKCS7—–MIIICQYJKoZIhvcNAQcEoIIH+jCCB/YCAQExETMBEGA1UECxQKbGl2ZV9jZXJ0czERMA8GA1UEAxQIbGl2
ZV9hcGkxHDAaBgkqhkiG9w0BCQEWDXJlQHBheXBhbC5jb20CAQAwDQYJKoZIhvcNAQEBBQAEgYC+da
LD6ClJyAXAoSJPHKO24YnBlQLj3rr23VAT9PnQPDfWCFFjStFJIup3qu/Swmx8fOuE/uu+95iN++fgwFklb
766QAo/—–END PKCS7—–”>
</form>
</div>

Aztán kattints rá, mintha megvennéd (persze, akár meg is veheted :-) ), és nézd meg hogy néz ki az egyedi fizetési oldalam.
Láthatod, hogy saját grafika fogad, ugyanis a paypalnál három terméknél még a fejlécet is beállíthatod saját szabásúra, saját képet feltöltve.

A vevöd tehát a te személyesre szabott fizetési oldaladra kerül, ahol a paypal rendszere elvégzi a pénzügyi tranzakciót: azaz megterheli a vevöd bankkártyáját vagy paypalos számláját, és jóváírja nálad a saját jutalékának levonása után. A jutalék nem számottevö, azaz csak néhány százalék (forgalomfüggöen 1,9%-2,9% + 0,3USD). Jutaléktábla itt.

Aki fizet, annak pedig vagy a paypal-ban lévö egyenlegéröl íródik jóvá az összeg, vagy ha az nem volna elegendö, akkor automatikusan az általa beregisztrált bankkártyáról kerül levonásra. A paypal-os egyenlegedet pedig bizonyos beállítható idönként illetve összeghatár elérésekor jóvá írja a beregisztrált bankkártyádon. A biztonság érdekében persze csak bizonyos személyi azonosító dokumentumok (személyi igazolvány, bankszámlakivonat, stb) beérkezése és munkatársainak személyes revizíója után állítja be úgy a státuszodat, hogy ezt a pénzkivonást ténylegesen meg is tehesd. De ezzel valós személy esetén nem lehet gond. Egy bankkártyát csak egy személy, egy paypalos számla regisztrálhat, mely tovább növeli a biztonságot…

Tehát ha a vevöd sikeresen fizetett, akkor a paypal rendszere oda viszi a vevödet, amit beállítottál a fizetési nyomógombod kódjának elöállításakor. Ez lesz az a hely, ahonnan a termékedet el kell hogy érje a vevöd. Ha digitális terméket adsz el, akkor ezzel kész is vagy, a vevöd letöltheti a termékedet…

Hogy ezt te is használhasd, nem kell mást tenned, mint hogy ingyenesen regisztrálj a PayPal-ba, hogy te is azonnal fogadhass bankkártyás fizetést.

Regisztrálj a PayPal-ba, hogy te is azonnal fogadhass bankkártyás fizetést.

Ha nyelvi akadály miatt megakadnál ezzel, akkor olvasd el, az üzleti regisztrálásról, és az utána szükséges lépésekröl összeállított magyar nyelvü segédletem.

A regisztrációhoz egyszerüen kattints ide, hogy te is azonnal fogadhass bankkártyás fizetést!

2. Alertpay pénzrendszer

A megismert paypal rendszerhez nagyon hasonlatos az AlertPay fizetési rendszere is. Az átutalások náluk nem olyan gyorsak, és drágábbak is, mint a Paypal. Amiért viszont mégis megemlítésre méltó, azt annak köszönheti, hogy ök nem ellenörzik és tiltják le az egyes pénzügyi müveleteidet. Vagyis náluk a pénzeddel tényleg bármilyen müveletet végrehajthatsz. Sok nem konvencionális befektetés ezért csak rajtuk keresztül tud müködni. Ha ilyenben gondolkodol, akkor mindenképp érdemes lehet nyitnod egy ingyenes számlát náluk is mielöbb, mivel a teljeskörü használhatóság elötti a személyazonosítással itt is sok idö (akár néhány hét is) el tud telni.
Perzse tölük a számládon lévö pénzedet bármilyen országban lévö bankszámlára el tudod utalni, így pénzt könnyen fel tudod használni, ha kell. Mint általában, itt is az átutalásnak van a legkisebb jutalékvonzata is.

3. Moneybookers pénzrendszer

A Moneybookers is kedvelt számlakezelö az interneten. Föleg ök is a rugalmasságuk miatt terjedtek el, mert a pénzt náluk szerencsejátékokra (póker, slotmachines, etc) is fel lehet használni. Ehhez a számládban csak egy beállítást kell módosítanod. Ennek a beállításnak a módosításkor viszont figyelni kell, hogy a bankkártyádnál is engedélyezve legyen a bankod által a szerencsejátékra való felhasználás, különben nem tudod a bankkártyádat hozzárendelni. Persze mi nem pánz veszteni akarunk szerencsejátékkal, hanem pénzt keresni. Ekkor semilyen speciális beállítás nem kell, és normálisan tudod használni bármelyik bankkártyádat.
Náluk is lehet bármilyen országban lévö bankszámlára utalni, ami itt is a legkedvezöbb jutalékkal jár.

4. Clickbank pénzrendszer és piactér

A másik típusú, talán a legismertebb fizetési rendszer ami valójában egy piactér banki funkciókkal a: Clickbank.com. A mértükre jellemzö, hogy több mint 100.000 regisztrált partnerük (értsd:kereskedö, eladójuk) van, digitális jellegü termékeknél szinte kikerülhetetlenek.
Söt a Clickbank valójában egy olyan piactér, ahol több ezer termék egy helyen elérhetö, és ahol akár a saját terméked kereskedöként el is adhatod…
Ök régebben csak USD-ben kiállított csekken fizettek, melyet bármely magyarországi bankban beválthattál, de a költségvonzata miatt ezt inkább nagyobb egyenlegeknél volt érdemes használni.
Mostanában viszont már paypal-ra is küldenek pénzt. Ez nagyon-nagyon jó hír.

Amiben viszont ök voltak a legelsök, az, hogy ök egyszerre egy automatikus “affiliate” (azaz ajánlói-/partner-) hálózatot is létrehoznak számodra, és ha te valakinek jutalékot szeretnél fizetni a terméked ö általa történö eladása után, akkor ezt ök nyilvántartják és kéthetente kifizetik nagy megbizhatósággal. Ezzel nagy terhet vesznek le a válladról. A paypal-hez képest a fizetés folyamata nem sokban különbözik. Vásárlód szempontjából a folyamat teljesen ugyanolyan: bankkártyával vagy paypallal fizet a termékért. A különbség csak a te részednél bövül:

A ClickBank, az ö forgalmazói jutalékuk levonása utáni részböl az adott termékedhez beállított ajánlói jutalékot (”affiliate commission”) is kifizeti az ajánlódnak. Azaz az ajánló clickbank-os belsö számláján a jutaléka összegét jóváirja (ez a lehetöség nincs a paypal-nál, vagy alertpay-nél). A jutalék mértékét eladóként százalékosan vagy fix összegben is meghatározhatod.
Nálad pedig a termékeladásodnál eleve a jutalékok levonása után megmaradó részt írja csak jóvá. De mint mindenhol, itt is érvényes: az ajánló nélkül nagy valószínüséggel nem jött volna létre az értékesítés, ezért minden tranzakciónak örülni kell. Így érthetö, hogy nem ritka az 50%-75% jutalékot is adó termék, kereskedö.

Ha téged ez a jutalék érdekel, akkor ahhoz, hogy Te ilyen jutalékot szerezhess, egyszerüen csak ajánlóként kell regisztráltatnod magadat a rendszerükben, amit mindenki ingyen megtehet, amit akár itt is el tudsz elérni.
Az eladóként, kereskedöként történö regisztráció viszont egyszeri 49.95 USD-ba kerül, aminek meg van az az elönye, hogy minden sz*r terméket nem fognak csak úgy beregisztráltatni. Többi termék beregisztrálása viszont már ingyenes. Regisztráláskor a clickbank megvizsgálja a terméket és az értékesítési csatornát (weboldalaid müködöképességét), és csak utána engedélyezi: vigyáznak a jóhírükre.
Az engedélyezés elég gyors, általában egy napon belül megkapod a választ. A teljes értékesítési csatornádat is kipróbálhatod teszt üzemmódban, majd utána élesre kapcsolva már csak a vevöket kell várnod…

Perzse, már jelenleg így is több ezer terméket lehet ajánlgatni, kipróbálni, megvenni ezen a piactéren.
Vannak olyan ajánlók, akik csak ezzel a tevékenységgel havonta több mint 2-300.000 USD-t keresnek.

Mivel ez egy izgalmas, téma, majd még visszatérek rá…